Die zomer van 1914
Inhoud van het stuk
Een dorpsplein ergens in Vlaanderen. We zien de waterpomp aan de afgebrokkelde muur. Er is het cafeetje, met groene of bruine luiken, bloemen op de vensterbank en een bank voor de gevel. Op de achtergrond prijkt de toren van de kerk, symbool van de beschermende Kerk. Mannen spelen bolspel of kaarten. Een muzikant speelt op de accordeon of er speelt een orgelman of muzikanten van de plaatselijke fanfare spelen een lustig deuntje. Vrouwen breien of haken en zitten te kletsen over de dingen des levens. Mannen praten over de duiven of over de oogst. Er hangen vlaggetjes: het is blijkbaar kermis in het dorp.
De processie heeft net plaatsgevonden. Vlaanderen was indertijd devoot en katholiek. Ze geloofden ook nog in kwade geesten: er was veel bijgeloof. Het gemoedelijke sfeerbeeld als decor, oogt als een schilderij van het dorpsleven uit die tijd. Ze leefden zo simpel, ze dachten dat het zo eeuwig zou blijven duren. Niemand had een vermoeden dat hun eenvoudige leventje, straks zo bruusk zou verstoord worden. Het monster lag op de loer. Nog even, dan zou het toeslaan, het monster dat oorlog heette en alles zou verwoesten wat op zijn weg kwam.
Decor: caféterras uit 1914
Leen dit stuk
Spreekt dit stuk je aan en wil je dit graag uitlenen voor jou toneelgezelschap? Aarzel niet om een mailtje te sturen naar uitleendienst@vta.be.